De Papoea Solidariteitsdag werd geopend door Betty Ireeuw met het aansteken van kaarsen voor de slachtoffers van het geweld tegen Papua’s in West Papua en ter herdenking van de overledenen met een minuut stilte.
Lezing ds. Ungirwalo
Ds Abraham Ungirwalo is predikant van de Gereja Kristen Injili di Tanah Papua ( GKI-TP of de Evangelisch Christelijke Kerk van Papoea Land), Hij staat inmiddels 11 jaar in Wamena. Daarvoor heeft hij 10 jaar in Manokwari gewerkt. Hij vertegenwoordigt verschillende gemeenten in Wamena. Het totale gebied van Wamena (dus Wamena + omliggende dorpen) herbergt ca. 10.000 inwoners. Wamena is nog steeds alleen maar per vliegtuig bereikbaar, wat grote consequenties heeft voor de prijzen in het gebied. De Bethlehemkerk, waar ds. Ungirwalo predikant is, is één van de acht GKI gemeenten in Wamena. De gemeenteleden van de Bethlehem kerk komen uit heel Indonesië: 32% Toraja, 20% Batak, 20% Papua, 16% Molukken, 8% Java en nog 4% verspreid over de archipel. De gemeente telt 1016 gezinnen en 4525 zielen met een grote variatie van beroepen: 1% politie/militair, 19% middenstand, 36% student, 18% beambte. Er zijn 16 wijken in de gemeente.
Men verleent medische zorg, voert campagne tegen HIV/AIDS (Papua heeft het hoogste percentage HIV besmettingen van Indonesië). In dit verband wordt er met de verschillende NGO’s samengewerkt. De gemeente heeft gezamenlijk kerstfeest gevierd met politie en andere groepen. Men bouwt nu huizen voor de evangelisten. Het leven in het hoogland is niet gemakkelijk. De grond is niet vruchtbaar en de kosten van bouwproducten en andere zaken zijn hoog. Als de kerk iets wil doen, dan moet men zien geld bij elkaar te halen onder de verschillende bevolkingsgroepen.
De gemeente doet veel sociaal werk in de vorm van ondersteuning van andere gemeenten en geeft hulp bij rampen, o.a. in Sulawesi, Jayapura, Serui, Wasior, Waropen, Wamena en ook op Oost Java en Sumatra. Deze hulp biedt men ook om de relatie met de moslims goed te houden. Er wordt een kliniek gebouwd, een kleuter- en overige scholen worden ondersteund en de hulp gaat onafhankelijk van ras en godsdienst. Aangezien het geld dat de gemeente bijeen brengt niet voldoende is, verdient men ook geld met het verhuren van van alles en nog wat: auto’s, keukens, gebouwen, stoelen, luidsprekers. Als toekomstplannen zijn er het bouwen van een hotel en een kliniek, het aanschaffen van een ambulance, lijkwagen en bus.
De bouw van de kliniek is bijna klaar en die zal dit jaar in gebruik genomen worden. Gepensioneerde artsen, verplegers en verpleegsters in de gemeente willen straks in de kliniek werken voor niets.
Norman Vosz over de mensenrechten in West Papua aan de hand van het Rapport Human Rights in West Papua 2015 van the International Coalition for Papua (ICP)
Over de mensenrechten in West Papua in 2015:
1. Het percentage executies is niet veranderd.
2. 95% van de demonstraties eindigen in arrestaties.
3. Rassendiscriminatie is inherent aan de aanpak van de veiligheidsdiensten.
4. De aanvallen op journalisten zijn toegenomen.
5. De sectoren medische voorzieningen en onderwijs zijn achteruitgegaan.
6. Het vrijlaten van enkele politieke gevangenen is een teken van hoop.
Over politieke arrestaties van 2012-2015
Uit de data blijkt dat de meeste gevangenen gearresteerd zijn tijdens vreedzame politieke acties. Er was een recordaantal arrestaties in 2013 ( 548), maar in de eerste 6 maanden van 2015 waren dat er al 689. Als aanklacht werd het vaakst verraad, en samenzwering om verraad te plegen gebruikt uit de noodwet 12/1951.
Agressie van de staat is gericht op autochtone Papua’s: Geweld wordt niet alleen gebruikt tegen onafhankelijkheidsactivisten. De toegang voor advocaten en HRD tot hun cliënten is beperkt.
Over martelingen in Papua
1.Het aantal gevallen van marteling en weigering om advocaten toegang te verlenen is toegenomen.
2. In 2015 is er een 5-voudige verhoging te zien van mensen die gemarteld worden voor demonstraties en vreedzame politieke activiteiten.
3. Politieke activiteit is een rechtvaardiging om slachtoffers te martelen.
4. De daders zijn er zeker van dat ze niet ter verantwoording geroepen zullen worden.
5. Marteling maakt deel uit van het functioneren en de cultuur van de staatsveiligheidsdienst.
Over ontwikkeling van de bevolking. Zie de grafieken hieronder.
Enkele recente gevallen
55 mensen (hoofdzakelijk minderjarigen) zijn overleden aan een zwak immuunsysteem na infecties
1 December: doden, arrestaties en martelingen in Jakarta, Yapen en Nabire
Indonesische militairen doodden een 22-jarige Papua oliepalm arbeider op 20 december 2015, nadat hij geprotesteerd had.
Decky Roemajouw en Yosina Roemajouw zingen een Biaks liedje: Manseren, manseren
Leonie Tanggahma over de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP)
In 2014, na jaren van vergeefs verzet om los te komen van Indonesië heeft men wat nieuws geprobeerd. Een aantal van de groepen die streden voor een vrij West Papua hebben besloten samen te gaan werken in een nieuw opgerichte parapluorganisatie, de ULMWP. Er is nu een Papuan National Consensus. Eén van de eerste overwinningen was het feit dat de ULMWP, hoewel men geen lid kon worden van de MSG ( Organisatie van 5 Melanesische landen) wel een status van observer heeft gekregen en dus toegelaten wordt tijdens de vergaderingen. Het was moeilijker lid te worden van het Pacific Island Forum, maar het Forum heeft wel de Papuazaak op de agenda gezet en in de werkgroepen was er steun van de kerken voor onafhankelijkheid en mensenrechten in Papua.
Er werd gesproken over mensenrechtenorganisaties. Men wil een kijkje nemen in West Papua: Een Fact Finding Mission sturen. Maar het is de vraag of die veel kunnen doen. Door de officiële ontvangst door de regering zal de commissie weinig tot geen ruimte hebben voor onderzoek.
De werkgroepen
In de werkgroepen van het middagprogramma waren behalve ds. Ungirwalo, Norman Vosz en Leonie Tanggahma ook een drietal organisaties aanwezig, die een aantal projecten in Papoea hebben lopen. Te weten: De Waterleidingsmaatschappij Drenthe. Deze heeft 3 projecten lopen: in Merauke, Sorong, en op Biak. De heer Weggenmans gaat 2x per jaar naar Biak voor een waterleidingsproject. Maar men biedt ook andere hulp: verbetering van woningen, een rijstproject en scholen.
David Itaar van Hapin. 43 jaar actief. Hij is geraakt door de wanhopige situatie in Papua. Hapin probeert nieuwe vormen en nieuwe inzichten te verkrijgen om hulp te bieden. 5 Jaar geleden heeft Hapin in Papua de PT Hapin opgericht.
PATO. Iko Zijlstra was in 1960/1961 met de marine in Nieuw Guinea. In 2012 kwam hij in contact met een cacaoboer uit Kemtuk. Deze vertelde over de lage prijzen voor de cacao, last van schimmel in de bomen, en de slechte cacaokwaliteit. Toen heeft hij de coöperatie PATO (Papua Agricultural and Training Organisation) opgericht en deze probeert wat te doen aan de situatie. Verder verstrekken ze microfinanciering.
Van het gebeuren in de werkgroepen werd een korte samenvatting gegeven na de thee en het muzikaal intermezzo van Merel Hubatka en Vinolia Kurni over de liefde en een gedicht van de heer Kurni: Waar ligt West-Papoea.
De dag werd afgesloten met een gebed en het gezamenlijk zingen van het Papoea volkslied Hai Tanahku Papua.